Flere og flere ønsker at flytte på landet

Foto: Foto: Axel Søgaard.
Profilbillede
dato

Ejendomme i landzone eller i de små oplandsbyer hitter stort, og salgskurven har det seneste år kun peget opad

Mens de større byer over en bred kam er begunstiget af en pæn befolkningstilvækst, så oplever ejendomsmæglerne samtidig, at rigtigt mange faktisk ønsker at flytte den anden vej. Fra byen og langt ud på landet, hvor der er højt til himlen, eller til en bolig i en af de små oplandsbyer tæt på naturen. Allerede inden corona-krisen satte ind i det tidlige forår, var kurven stigende, og tendensen er bare fortsat.

- Vi oplever meget stor interesse for at flytte ud af de større byer. Små bysamfund som eksempelvis Stenhøj eller Lendum, hvor husene generelt er billige, tiltrækker mange yngre familier. Vi ser blandt andet, at østeuropæere, der er beskæftiget ved landbruget, ønsker at bosætte sig i Danmark og stifte familie. De vil gerne bo i de helt små bysamfund, hvor de samtidig tit er tæt på deres arbejdsplads, forklarer indehaver af Estate Mæglerne i Tårs, Jørgen Larsen, og ejendomsmægler Pia Thestrup og tilføjer, at statistikken også påvirkes positivt af, at unge, der er barnefødt enten på landet eller i de mindre oplandsbyer, vælger at flytte tilbage.

Nye belåningsregler 

- Nye belåningsregler har gjort det endnu mere attraktivt at flytte til de helt små bysamfund. Tidligere var det nemlig sådan, at husene i udkants området skulle kunne omsættes indenfor seks måneder, ellers var det ikke muligt at optage et kreditforeningslån. Den regel er fjernet og letter derfor muligheden for at erhverve en billig ejerbolig, påpeger Jørgen Larsen og Pia Thestrup. 

- Vi sælger flere boliger til unge, der afhænder deres bolig i f. eks. Hjørring for at flytte til Tårs, hvor de stammer fra, og hvor forældre / bedsteforældrene stadig bor. Her kan de unge børnefamilier regne med hjælp, når det kniber med at få de små passet, og her er der indkøb, skole, daginstitution og fritidsaktiviteter indenfor en radius af nogle få hundrede meter.

Stigning på næsten 20 pct. 

Sidste år blev der solgt cirka 3600 boliger i landzone fra august til og med august, mens der i samme periode i år er solgt cirka 4400 huse eller lejligheder i landzone. I Nordjylland blev der i perioden i 2019 solgt 430 boliger, mens tallet for i år er på 504, eller en stigning på næsten 20 pct. I forhold til det samlede salg for hele året er andelen af solgte boliger i landzone i Nordjylland steget fra 13,3 pct. til 14,3 pct. 

Men drømmen om en bolig i det åbne land og de store vidder, risikerer dog at forblive en drøm, for det er nemlig ikke muligt at opnå et realkreditlån til alle typer af ejendomme.

- Hvis der hører under to hektar jord til en ejendom, vil realkreditinstitutterne som udgangspunkt ikke låne penge til en interesseret køber hvis udhusene er over cirka 400 kvm. Hvis drømmen ikke skal briste, er køber derfor nødt til at finde alternativ og formentlig ikke så attraktiv finansiering.

Tænke sig godt om 

- Derfor er det en rigtig god idé for sælger at tænke sig godt om. Sælger skal simpelt hen sørge for at afsætte mindst to hektar jord til ejendommen hvis der er over cirka 400 kvm udhuse. Dermed bevares landbrugspligten og muligheden for at få et realkreditlån, forklarer Jørgen Larsen og Pia Thestrup og understreger, at landbrugspligt ikke betyder, at køber er forpligtet til at dyrke jorden som landmand. Køber er derimod forpligtet til at bo på ejendommen og holde arealet ved lige, så det ikke gror til. 

Kilde: Redaktionen